Жертвата е на 38 години

Загина един от водолазите, които помагат на децата, заседнали в пещера в Тайланд. 38-годишният мъж занесъл бутилки с кислород до мястото, на което са децата. На връщане собственият му кислород не достигнал.

ДЕЦАТА В ПЕЩЕРАТА В ТАЙЛАНД: Спасителите изпомпват водата от галериите

Фаталният случай показва, че въпреки че бяха открити живи, 12-те момчета и треньорът им по футбол все още се намират в голяма опасност. Пещерата продължава да се пълни с вода, а пътят до изхода е опасен дори за опитни водолази. Под водата има тунели, които са толкова тесни, че момчетата трябва да минават сами, без помощ от водолази. Някои от децата обаче дори не могат да плуват.

Най-доброто решение обаче вече не е под земята, смятат някои експерти. Според тях трябва по някакъв начин да се изкопае тунел, през който да се измъкнат децата.

Милиардерът Иън Мъск предложи най-модерните помпи и батерии, произведени от компанията му, за да се прокопаят шахти, с които да се стигне до децата. Според някои съобщения в момента съдържанието на въздуха е 15% от нормалното за дишане. Според някои очаквания е възможно престоят на децата и треньорът им в пещерата да продължи с месеци.

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Друг вариант за спасяването им e да се чака да свърши дъждовният сезон и водите да се отдръпнат или през хълма, под който е пещерата, да бъде прокопана шахта. И двата изхода от ситуацията крият своите рискове и по тях се работи паралелно.

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.