Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство

25-годишен охранител на строежа на новото Народно събрание в бившия Партиен дом беше открит мъртъв. Той тръгва за нощна смяна в петък следобед и оттогава близките му нямат контакт с него. Впоследствие е открит мъртъв в шахта на строителния обект. Близките му се чудят, какво се е случило и имат съмнения.

Мъж заплаши охранител с нож в столичен мол

„Научих за инцидента на 7 юли, събота. Той отиде на работа на 6 юли, а на следващия ден ние се усъмнихме, че нещо не е наред, защото телефоните му даваха свободно, а той не отговаряше. Свързахме се с неговия работодател и той обеща да провери какво е станало. Когато отиват на място, го намират паднал в шахта. Ние обаче не знаем нито в колко часа това е станало, нито кога са го намерили. И до този момент нямаме информация къде е закаран трупа. Никой от полицията не ни е информирал”, обясни за „Здравей, България” Катя Величкова, леля на загиналото момче.

„На този обект той ходи само нощни смени. Разбрах, че когато инцидентът е станал, той е бил сам на смяна”, каза още Катя Величкова.

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство.

Първоначалната версия е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, съобщиха от СГП. Разследването е възложено на следовател, който е извършил оглед на местопроизшествието.

С постановление на наблюдаващия прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване причината на смъртта. Ще бъде проверено дали е спазено трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Даниел Тасев. Ще се изискат и записите от видео-наблюдението.

Днес всички институции отказаха коментар по случая - и НСО, и МВР, и Народното събрание. Роднините на загиналия Даниел, все още имат съмнения, какво точно се е случило с него. Властите твърдят, че той е паднал в шахта по време на нощната смяна на 6-ти юли и така се е стигнало до смъртта му.  Роднините разбрали ден по-късно и то от работодателите на момчето.  А прокуратурата проверява именно фирмата – „Дефанс консулт”, и дали са спазили всички законови изисквания. От там отказаха коментар.

От Инспекцията по труда са установили, че инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект. Затова започва цялостна проверка на фирмата. Това не е и първото констатирано нарушение. Фирмата „Дефанс консулт” се оказа собственост на роднини на заместник - министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. Днес тя отказа коментар, а от БСП поискаха оставката й, заради конфликт на интереси. Вицепремиерът Каракачанов заяви тази вечер, че охранителната фирма не е сключвала договор с парламента , а с фирмата, която изпълнява проекта за нова зала.това е станало през април миналата година, когато Султанка Петрова не е била още заместник-министър.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.