"Не смятам, че съм направил нещо незаконно", добави земеделският министър

"Няма да подам оставка". Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на пресконференция, след заседание на Консултативния съвет по животновъдство, информира БГНЕС. По-рано днес тя му беше поискана от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини, Порожанов и премиерът Борисов за създалата се ситуация покрай чумата в Ямболско и Бургаско.

Нов епизод в битката на държавата с чумата в Странджа (ВИДЕО)

„Никой не би й отказал информация за едно или друго, но тя не е поискана нито официално, нито неофициално за проби. В момента, в който излязоха резултатите от пробите, в момента, в които се стартираха нещата за първите две огнища, лично изпратих екип от министерството в централната лаборатория да прегледат начина, по който са направени изследванията. Взех копие от протоколите с потвърждението на първата проба от Франция. Оставка няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно. Ние сме в едно правителство, в което аз лично съм поканен от Бойко Борисов. В момента, в който той каже, че съм дотук не е нужно да подавам каквото и да е оставка“, заяви Порожанов.

БАБХ: Чумата е пренесена у нас от нелегално вкарано животно от Турция

Той коментира и исканите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) оставки на заместник- министър д-р Цветан Димитров, Бойко Синапов, ресорен съветник на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ.

„Цветан Димитров и още двама директори да си подадат оставката, защо? Защото сектор "Животновъдство" от 10 години бил в криза. Неслучайно той се подпомага във всяка държава-членка. Държавата не е единствената, която трябва да оправя този сектор. Затова са тези асоциации, трябва да има селекция, развъдни дейности, които се извършват“, беше категоричен министърът. 

БАБХ: Всяка заповед за евтаназия е с протокол за лабораторни изследвания

И допълни, че част от искането на асоциацията, която утре излиза на протест пред Министерския съвет, защото не можели да постигнат договореност с министерството, а именно деминимисът да бъде увеличен от 7 лв. на 20 лева. 

„Те имат и други искания, които аз не мога да изпълня по чисто нормативни пречки. Конкретен случай е за обвързаното производство за настоящата година. Според мен тук не се търси по никакъв начин диалогичност и разбиране, за което съжалявам. От моя страна бяха направени абсолютно всички постъпки с цялото ми уважение към асоциацията. Вашето искане за 20 лв. означава 25 млн. лева общо, което ние няма как да го платим“, подчерта министърът.

Увеличават компенсациите за собствениците на убити животни

Земеделският министър добави още, че няма нарушение на закона по отношение на издадените заповеди за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата и подчерта, че до момента са взети над 6000 проби като 400 от тях са изпратени за изследване в референтната лаборатория във Франция.

„Обезщетенията, които днес вече се получиха по сметките и на място на тези, които не са регистрирани земеделски стопани покриват не само стойността на евтаназираните животни. За овце и кози оценката на животно е не по-малка от 190 лева. За тези под селекционен контрол стойността на компенсация е не по-малка от 250 лева. Като за трите стопанства, които бяха под селекционен контрол в тези три населени места средната оценка на животно е 327 лв. Освен това субсидиите, които ще се получат тези с евтаназираните животни за обвързана подкрепа, където помощта варира между 50 и 83 лв. и преходната национална помощ, която е около 40 и няколко лева. Тя ще бъде получена от тези стопани при изплащането й през месец октомври на база на протоколите за форсмажор. До момента имаме издадени 7 такива протоколи“, уточни Порожанов.

Извънреден председателски съвет в НС заради чумата

До момента са умъртвени 4000 животни, като още над 100 трябва да бъдат приспани. Това ще се случи, след като спадне напрежението в района, защото в момента хора пречат на служителите на БАБХ да си свършат работата, увери министър Порожанов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.