Как живеят хората в държавата, където милионерите са бедни?

Венецуела пред невиждана криза. 1 милион процента инфлация - това е прогнозата на Международния валутен фонд за страната. Хиперинфлацията може да бъде сравнявана с тази във Ваймарската република след Първата световна война. 

Най-малко 17 младежи загинаха при инцидент в нощен клуб в Каракас

Стотици чакат на опашка на тротоар до метростанция. До тях спира камион, използван преди за превоз на бутилки вода и започва истинска битка за място. Това е най-новият метод за транспорт във Венецуела. Градските автобуси са спрени заради скъпи гориво и поддръжка.

Венецуела има най-много петролни залежи на планетата, но заради продължаваща вече пет години икономическа криза хората не могат да си позволят храна и лекарства. Броят на престъпленията чупи рекорд след рекорд. 37 000 души дневно бягат от родината си в съседна Колумбия.

ЕС ще наложи санкции на Венецуела заради последните избори

Правителството в Каракас отдавна не публикува данни за инфлацията, бори се с нея като печата още и още банкноти, а на 4 август ще бъдат премахнати три нули от националната валута. Цените растат с 3% дневно. Бартерът е новата валута.

САЩ: Изборите във Венецуела са фалшифицирани

Под жаркото слънце около 10 рибари продават дневния си улов в градче на карибския бряг. В замяна не очакват пари, а брашно, ориз и олио. Президентът Николас Мадуро обвинява водената от Съединените щати икономическа война и санкциите, а за икономистите причината е драматичният спад в петролопроизводството. 

Хиперинфлациите не траят дълго. Най-екстремната в историята остава тази в Унгария след Втората световна война, когато процентът на обзеценяване на парите е близо 42 квадрилиона, а цените се удвояват на всеки 14 часа.

Мадуро обвини Макрон, че разрушава Франция

Един туит от Венецуела привлече вниманието на хора от целия свят. Универститетски преподавател публикува скъсаните си обувки и без срам заяви, че са му необходими четири заплати за да ги занесе на обущар.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.