Те ще черпят опит от доброволците от AirBG.info

Румъния ще използва българския опит в борбата срещу мръсния въздух, но не от държавните институции, а от доброволците от AirBG.info.

БИТКАТА С МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Все още няма глобени шофьори и спрени коли

За малко повече от година те изградиха мрежа от 730 измервателни станции и с техните данни днес вече си служи Българската академия на науките. Само в София станциите им са 370 - срещу пет на ресорната държавна агенция.

Доклад: 95% от хората на планетата дишат мръсен въздух

За разлика от държавните, техните данни са достъпни в реално време за всички в интернет, докато официалните се осредняват веднъж на 24 часа и на практика и до днес Столичната община може само да каже какво сме дишали вчера.

ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Екоминистри от ЕС на среща в София

Общински съветници от Букурещ и представители на гражданския сектор от Брюксел, водени от обща цел, а именно по-чист въздух, стигнаха до София. Там Стефан Димитров и негови приятели се заеха да мерят вместо държавата фините прахови частици, заради които България беше осъдена миналата година от съда на Европейския съюз.

Успя ли Столичната община да се пребори с мръсния въздух?

Достъпни и безплатни за всички - достоверността на данните е потвърдена от БАН. Учените вече ги използват заедно с данните от държавните измервателни станции. Припокриването на едните и другите е налице – разликата е, че тези на доброволците са много по-подробни.

Според общинските съветници от Румъния в Букурещ въздухът е още по-мръсен, но там съвсем нищо не се прави. Екоактивистите от Брюксел имат представителства във всички европейски държави и смятат да популяризират българския опит.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Монтират филтри на комини

80 лева струва на доброволец сглобяването на една измервателна станция, а гражданите от АirBG.info дават и още добри примери на управляващите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.