В демонстрацията участваха хора от цялата страна

Родители на деца с увреждания от цялата страна се събраха на протест в София. Шествието тръгна от площада пред Народното събрание, премина по жълтите павета и стигна до Министерския съвет. В демонстрацията участваха и семейства, които не са се сблъсквали с проблемите на протестиращите.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

По-рано през деня недоволството влезе директно в приемната на МС, след като баща остаи 18-годишния си син с церебрална парализа на грижите на премиера Бойко Борисов. Той обеща промените в законодателството, по които ще се работи, да гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях. 

Борисов обеща на Петър реформа за хората с увреждания (ВИДЕО)

В същото време в социалното министерство се проведе ключова среща при социалния министър, на която бяха обсъдени предложените промени.

Законопроектът за хората с увреждания вече е на финалната права. Двата палаткови лагера подновиха диалога помежду си в името на спешна и справедлива реформа. Очаква се окончателния вариант на текстовете да бъде изготвен следващата седмица.

Предложените променни предвиждат 110 милиона лева повече. Чувствително увеличение ще има на добавката за хората, които попадат в трета група инвалидност - 34 вместо 11 лева. 

Социалният министър: Увеличаваме парите за всички хора с увреждания

А протестиращите майки ще продължават да настояват за повече яснота относно оценката на индивидуалните потребности на хората с увреждания. Обещанието на социалния министър е, че ще има правила и индивидуален подход при отпускането на средства.

Омбудсманът Мая Манолова пък призова реформата да не се изчерпва само с отпускането на допълнителни пари.

До 6 август всички страни в преговорния процес ще дадат последни предложения за корекции на закона. 

В понеделник в Бургас членове на организации, представляващи Съюза на слепите и военноинвалидите, организираха собствен палатков лагер до сградата на областната администрация. Те настояват при обсъждането на законовите промени да се вземат предвид и нуждите на техните членове, най-вече - за лична помощ. Категорични са, че преговорите трябва да се случват не само с майките на деца с увреждания, а и с тях. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.