Кулата носи името "Lakhta Center" и е висока 462 метра

Най-високата сграда в Европа е почти завършена. Издигайки се над нов комплекс на брега в Санкт Петербург, Русия, кулата на "Lakhta Center" е висока 462 метра. Това е първата "супер висока" сграда в града, предаде Си Ен Ен.

Тя се намира на най-северната точка в света, в която някога е строен небостъргач.

В Китай пуснаха изкуствен водопад върху фасадата на небостъргач (ВИДЕО)

Сградата ще има 87 етажа. Сложната й структура я прави един от "най-извитите" небостъргачи.

Според Филип Никандров, един от архитектите, ангажирани с проекта, външността на сградата ще бъде завършена до края на това лято, но вътрешното обзавеждане ще продължи до 2019 г.

Основите на сградата са 82 метра под земята. Това й осигури световен рекорд на Гинес през 2015 г. за най-големия непрекъснато излят бетон - рекорд, подобрен от строителна площадка в Дубай две години по-късно.

Вятърът на върха на кулата може да развие скорост до 135 км/ч. Структурата е стабилизирана с 15 колони, които ще преразпределят теглото далеч от ядрото.

Продадоха небостъргач в Хонг Конг за над 5 млрд. долара

Фасадата е направена от 16 500 отделни стъкла, снабдени с автоматични капаци и клапани, предназначени да намалят загубата на топлина. Производителите твърдят още, че са изградили редица други екологични системи, включително такава за повторна употреба и пречистване на водата.

НЕБОСТЪРГАЧИ ЩЕ ИМА: Колко високи сгради ще изникнат в София?

"Комплексът е заобиколен от открити обществени пространства: три площада, открит амфитеатър с 2000 места, водни обекти и озеленен пешеходен насип", добави Никандров.

"Lakhta Center" вече се нарежда на 13-тата позиция в класацията на най-високите сгради в света.

Стажант-редактор: Мариела Иванова