14-годишният Диян е открит тази сутрин около 09:15 ч.

Водолази откриха тялото и на второто дете, пометено от вълна в морето във Варна. Това се случи тази сутрин, след като издирвателната акция беше подновена. 

До трагедията се стигна, след като в сряда група деца на възраст 14 -15 години играели на вълнолома. Голяма вълна ударила две от тях и ги повлякла в морето. Едното дете успяло известно време да се задържи за халката на един от тетраподите, но вълнението било прекалено силно и го отнесло.   

Откриха тялото на едното дете край вълнолома във Варна

Според бащата е можело Диян да бъде спасен.

"Не го е дръпнало морето. Просто е паднал надолу. Аз като дойдох, исках да проверим точно там. Брат му каза къде е точното място, където е паднал. Но никой не разреши да погледнем, нито пък те провериха", разказа Емил Христов.

Именно между бетонните съоръжения тази сутрин беше открито тялото на детето. 

„Съществува заблудата, че тук е 2 метра дълбочината и може човек буквално да влезе. Не е вярно. Това са дълбочини от осем до десет метра. Така че и завихренията, които се получават, са много големи и силата, с която прибоя въздейства на човешкото тяло, е неконтролируема. Така че е доста опасно”, обясни Валентин Енчев, Морска администрация – Варна.

Според бащата на загиналото дете мястото на трагедията е опасно и за други хора. 

"110 години няма указателна табела и заграждения. И моето мнение е, че не трябва да има. И не инфраструктурата е виновна за трагедията, а човешката безотговорност. Както споменах, при пет бала вълнение, някой да се опита да се разхожда при вълнолома е крайно безотговорно", категоричен бе Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”.

От прокуратурата обявиха, че е разпоредена цялостна проверка на  съоръжението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.