Светият отец призовава всички вярващи да се борят за изкореняване на „тази култура на смъртта”

Изправен пред скандали за сексуални злоупотреби на свещенослужители с деца в няколко страни едновременно, папа Франциск написа безпрецедентно писмо до католиците по света. В него главата на Римокатолическата църква призовава за съдействие за изкореняване на явлението.

В обръщението си папата отново иска прошка от името на църквата за греховете на свещениците педофили.

Папата прие оставката на архиепископ, осъден за прикриване на злоупотребата с деца

В писмото, адресирано до "Народа на Господ", той обещава, че няма да се пестят усилия за прекратяване и предотвратяване на посегателствата.

"Осъзнахме, че тези рани никога не зарастват и изискват от нас най-остро да заклеймим жестокостите и да обединим сили за изкореняване на тази култура на смъртта", заявява папата.

В посланието си Светият отец реагира и на огласеното преди дни разследване на прокуратурата в американския щат Пенсилвания, разкрило, че в течение на десетилетия около 300 свещеници са извършвали сексуални посегателства над повече от 1000 деца и деянията им са били прикривани от Църквата.

Папата с призив към мафията

Папата не за първи път реагира на мъчителната тема за педофилията. В края на юли той прие оставката на американския кардинал Тиодор Маккарик, почетен архиепископ на Вашингтон, обвинен в сексуални посегателства над непълнолетни. Няколко други висши прелати бяха принудени да подадат оставка, защото си затваряли очите за злоупотребите. Сред тях бяха кардинал Роджър Махони от Лос Анджелис и кардинал Бърнард Ло от Бостън.

Представител на Ватикана каза, че това е първият случай, когато папата пише до католиците по света - около 1,2 милиарда души - във връзка със сексуалните посегателства. Предишните му писма, свързани със скандала, бяха адресирани до епископите и вярващите в отделни страни.

Църквата е изправена пред скандали заради престъпления, извършени в няколко страни, включително САЩ, Чили и Австралия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.