Разногласия между президента и представители на Министерството на отбраната заради визитата

Разногласия между президента и представители на Министерството на отбраната заради визита на български военни в САЩ. Поводът за предстоящото посещение са военно-технически консултации по сделката за купуването на изтребители за авиацията ни.

ПРАЗНИК ВЪВ ВРАЖДЕБНА: 70 години от създаването на военно-транспортната авиация

България поиска предложения за закупуване на изтребители от пет страни, сред които и САЩ. Срокът за получавенето на оферите изтича на 1 октомври. Затова, според президента Румен Радев, до тогова страната ни трябва да се въздържа да контактива с всяка от държавите, която би могла да ни ги продаде. 

Изборът на нови изтребители ще става по нова методика

„С мен такова посещение не е съгласувано. Единствената възможна среща е Кларификейшън конференс, на която всички участници заедно получават разяснения и еднакъв по обем и съдържание отговор”, каза Румен Радев.

Президентът допълни, че ако искаме да се придържаме към световните пректики, трябва да има равнопоставеност и обективност към всички потенциали участници в сделката. Освен зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов и юристи, сред участниците в презокаенската делегация ще бъде и ръководителият на проекта по закупуването на изтребителите.

Каракачанов: Нови изтребители ще има

„Българската страна няма как да повлияе по никакъв начин на този етап на това, което държавите ще решат и правят. И такава покана ние можем да получим не само от САЩ, можем да получим от всяка друга държава. Ние ще откликнем позитивно на такива покани”, каза Атанас Запрянов.

Той не уточни дали България е получила покани и от другите държави, от които е възможно да закупи изтребителите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.