Предстои приемане на закон, гласуване от Европарламента и държавите

Европейската комисия ще препоръча на страните-членки да отменят въвеждането на лятно часово време. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в интервю за германската телевизия ZDF.

КЪДЕ ДА ГЛАСУВАМЕ: Анкетата на ЕК „За” или „Против” лятното часово време е към края си

Брюксел проведе обществена консултация. При онлайн гласуване 80% от участвалите в анкетата искат да спрат да въртят часовника напред и назад през годината. За да остане това в историята, Еврокомисията ще трябва да изработи законопроект, а Европарламентът и държавите-членки да го одобрят.

Представете си да имате близо 400 часовника и два пъти в годината да ги сверявате. Такава е съдбата на колекционера Вернер Стехбарт.

Над 4,6 млн. души гласуваха в анкетата за лятното часово време

"Започвах три дни предварително и понякога имах нужда от два дни, за да настроя всички", разказва той.

И макар страстните колекционери да са малцина, европеецът каза категорично „не” на въртенето на стрелките напред-назад. 4,6 милиона души участваха в анкетата за отмяна на лятното часово време - най-мащабната в историята на Европейския съюз. 3 милиона от тях бяха германци. Ето защо именно в Германия председателят на Еврокомисията обяви, че ще работи за законодателство в тази посока.

Местенето на стрелките - в историята? (ВИДЕО)

„Когато се допитваме до гражданите по даден въпрос, трябва после да направим онова, което те искат. Щом хората го искат, ще го направим”, каза Жан-Клод Юнкер.

В Европа настъпва вечно лято, пишат световните медии, а германци и французи са повече от доволни.

Какво печелим и губим от смяната на времето?

Идеята за лятното часово време се ражда през 1916 г. - в родното място на времето Гринуич. Тогава местен предприемач написва памфлет "Загуба на дневна светлина". Един век по-късно Финландия застава начело на кампанията срещу смяната на часа. Аргументите са, че пречи на съня и на производителността на труда. Извън Европейския съюз редица държави се отказаха от въртенето на стрелките. Сред тях Русия, Турция, Беларус, Исландия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес