Това реши ръководството на Академията след серия от протести

Националният институт по хидрология и метеорология остава частично в БАН. Това реши ръководството на Академията след серия от протести.

Преди представянето на прогнозата за времето винаги включваше уточнението, че Институтът е към Българската академия на науките. Отскоро обаче този детайл липсва. И не случайно. Метеоролозите не искат да имат нищо общо с Академията.

„Начинът, по който се движат нещата в БАН, е прекалено муден за това, което изисква темпото на работа в една хидрометеорологична служба”, коментира Анастасия Стойчева, председател на Общото събрание на БАН.

Директорът на НИМХ: От месеци ми оказват натиск

Днес общото събрание на БАН реши: развод, но частичен.

„Изразяваме своето съгласие за „частично” изваждане на НИМХ от структурата на БАН. С това „частично”, ние сме формулирали определението, включваме в процеса на изваждане цялата оперативна дейност”, заяви проф. дхн Евелина Славчева.

„Частично означава блокиране напълно на дейността. НИМХ е изграждана 128 години, тепърва някой да започне да изгражда в нова структура оперативни дейности, това е абсурдно”, заяви проф. д-р Христомир Брънзов, бивш директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

„Аз приветствам това решение на Общото събрание. Не става на сила, казахме също, че нищо няма да правим на сила. Който иска си остава в БАН, който иска излиза с оперативната дейност”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

СКАНДАЛЪТ МЕЖДУ БАН И НИМХ: Уволниха директора на Института (ОБЗОР)

„След като се създаде новата структура, тогава веднага ще създадем работна група, която ще започне работа по техническото изпълнение на това решение”, заяви проф. дхн Евелина Славчева.

„Има един Закон на Паркинсон, като искаш нещо да не стане, правиш една Комисия и го даваш на комисията”, коментира проф. д-р Христомир Брънзов.

Не е ясно каква ще бъде съдбата на имуществото на Института.

„Ние сме влезли в БАН с него, защото 72 години сме били извън него. От 89-а досега нито един пирон от БАН не е даден на НИМХ”, заяви проф. д-р Христомир Брънзов.

БАН: Не възразяваме срещу отделянето на НИМХ

„Немислимо е да кажем - те си излизат, а собствеността остава при нас. Най-вероятно ще се търси някакво решение”, отговори проф. дхн. Евелина Славчева.

От 30 август на практика Институтът е оставен без ръководство, което спира до голяма степен дейностите му. Не е ясно кой ще разпише заплатите на метеоролозите.

„Скоро инерцията ще свърши и Институтът ще спре да работи”, смята проф. д-р Христомир Брънзов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.