Предстоят решаващите гласувания за евентуални санкции срещу Унгария и за директивата за авторските права

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе своята последна реч пред Европарламента. Той представи плановете за изграждане на гранични сили и за реформиране на правилата за прием на мигранти.

Анализ: Как "старата лисица" Юнкер омая Тръмп?

Заветът на Юнкер - така наричат последната му реч за състоянието на ЕС. В нея непрекъснато се повтаряше един мотив - единна Европа, говореща в един глас. Предложенията за миграцията - броят на граничните служители на Фронтекс се увеличава до 10 000 души до 2020 г., ускорена процедура за връщане на нелегални мигранти, отваряне на легален път за квалифицирани мигранти, помощ на страните-членки за обработка на молбите за убежище.

„Не може да продължаваме да се мъчим да търсим спонтанни решения всеки път, когато нов кораб пристига. Временната солидарност не е достатъчна, имаме нужда от трайна солидарност - днес и завинаги”, заяви Юнкер.

ЕК поздрави България за постиженията на Председателството

Председателят на Еврокомисията призова за обща външна политика и силно послание към Западните Балкани.

„Трябва да намерим единство, когато става въпрос за Западните Балкани - веднъж и завинаги”, каза той.

Старите съюзи може да не са съюзите на бъдещето, смята Юнкер, и предложи изграждане на съюз с Африка. И привърженици, и критици приветстваха последната реч на Юнкер, а Манфред Вебер от ЕНП отправи и призив за членството на България в Шенген.

Баварец на трона на Еврокомисията в Брюксел?

„Сигурността също означава борба срещу организираната престъпност. Затова и обмяната на информация е ключова и трябва да направим така, че Шенген да донесе повече, а не по-малко сигурност. Затова призоваваме Съветът да включи България и Хърватия в Шенгенското пространство, сега е времето за действие”, заяви Вебер.

Речта си Юнкер завърши с фраза, която каза в началото на своя мандат - Европа е любовта на живота ми.

Пълна информация с преводи на български на съпътстващите речта документи ще откриете на специално създадения портал ec.europa.eu/soteu2018

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.