7 години след смъртта на две родилки в столична болница, делата все още не са приключили

Седем години след смъртта на две родилки в столичната болница "Шейново", делата срещу обвинените лекари все още не са приключили. Миролюба Бенатова ни припомня историите на две млади жени - Деяна и Надежда, които умират скоро, след като са станали майки. Едната е на 19, а другата - на 35 години. Близките им още не могат да проумеят защо и как са ги изгубили. 

МЗ: Имало е нарушение при случая с починалата родилка в Плевен

"Върнах се към тези случаи, за да покажа какво става след трагедията - какъв е шансът на близките да стигнат до истината, какво се случва в спиралата на съдебната система. Искаше ми се да покажа бюрократичния път, който се оказва изключително труден, изключително формален. Трябва да се опираме на субективните преценки на следователи, прокурори и експерти", разказа Бенатова за "Събуди се".

Родилка почина, бебето ѝ е в кома след планирано секцио

По думите й огромен проблем при подобни дела се оказва намирането на вещи лица - хора, които трябва да изготвят съдебно-медицинските експертизи: "Те са от лекарската гилдия. С най-различни причини много от тях отказват да се подпишат под заключение, което би уличило техен колега. От другата страна е липсата на правила".

Съпругът на починалата родилка: Ако бебето ми се събуди, ще бъде увредено

Журналистката разглежда темата за лекарските грешки и в контекста на статистиката. Много или малко са 350  граждански иска за обезщетения, заведени за 11 години у нас?

Откъде минава пътят към справедливостта и как живеят близките след загубата? Какво трябва да се подобри, за  да се срещнат очакванията на пациентите с възможностите на лекарите. Отговорите на тези въпроси гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.