Гласуването в парламента премина без изненади

20 дни след като трима министри подадоха оставки заради катастрофата край Своге, парламентът гласува освобождването им и назначи нови на тяхно място.

В МВР Валентин Радев беше сменен от досегашния главен секретар Младен Маринов.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков отстъпва място на Петя Аврамова.

КАБИНЕТЪТ „БОРИСОВ” 3: Тримата нови министри се заклеха (ВИДЕО+СНИМКИ)

А в транспорта - Ивайло Московски предава щафетата на Росен Желязков.

Назначенията станаха повод и за пореден словесен залп между президента и премиера.

Без изненади новите министри бяха гласувани. А процедурата по приемането и предаването на властта започна още в парламента.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Оставяме изключително подредена къща на добър стопанин като г-жа Аврамова. И съм убеден, че със същите темпове ще бъдат продължени приоритетите на ГЕРБ", заяви Николай Нанков. 

"Аз имам три приоритета, които ще продължа да спазвам в работата си – ефективност, качество и контрол. За мен е ценна неговата подкрепа и в законодателната власт. За мен е ценна неговата подкрепа и в екипа на Министерството", каза на свой ред Аврамова.

И в регионалното, и в транспортното министерство приемственост щяло да има, а политиките, водени от старите министри, продължени. 

"Първото нещо е да се създадат условия и необходимата атмосфера за нормална приемственост и да се приоритизират следващите стъпки", категоричен е Росен Желязков.

А Московски допълни: "За ръководител на този сектор се изискват и доста лични качества, каквито съм убеден, че притежава, за да се справи успешно с предизвикателствата в сектора". 

Депутатите гласуват промените в кабинета "Борисов 3" (ВИДЕО+СНИМКИ)

А след 8-дневната политическа сага около освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес той влезе в Министерството на вътрешните работи вече като министър и със сълзи в очите.  

"Да благодаря на семейството, защото през цялото време не съм бил най-добрия баща. Но това съм го правил, за да се чувстват и други семейства сигурни", каза той развълнуван. 

А за сблъсъка с политическата страна на работата в МВР той получи и подарък. Валентин Радев му връчи писалка с думите, че това е основното му оръжие.

"Имам притеснение, че приключвам професионалния път и влизам в едно политическо поприще и за себе си трябва да намеря баланса", заяви Маринов.

Първата среща на новия министър щяла да е със синдикатите. А водещите приоритети - пътната безопасност, битовите престъпления и контрабандата. На финала на церемонията Валентин Радев се сбогува с вътрешното ведомство с думите: "Аз и колегите, които си тръгваме, си тръгваме с гордо вдигнато чело". 

Смяната на министрите предизвика разгорещен дебат и в парламента. Управляващите получиха подкрепата на ВОЛЯ за новите назначения, а опозицията в лицето на БСП и ДПС остана твърдо против тях. И така повече от 3 часа управляващи и опозиция се изпитваха взаимно – кой колко пъти е поемал политическата отговорност и какви са политиките, които ще водят новите министри. 

"Какви ще бъдат първите им действия в съответния ресор? Те не са просто пионки, които просто заменят едни хора с други хора", попита Драгомир Стойнев от БСП.

„Това ще правят, г-н Стойнев, градивни ще бъдат, ”, отвърна Вежди Рашидов.

"Няма как една политика, целенасочено водена да ограбва, следващите последствия да не са да убива. И стигнахме до тези 17 жертви – невинни", коментира Георги Свиленски от БСП.  

"Единственият човек от БСП, който до момента е подал оставка в този мандат, е служителят от "Позитано" 20, който е наел спа хотела. Друг човек оставка не е подавал. Мъжкото поведение изисква първо вие да сте чисти, когато излизате от тая трибуна", каза Тома Биков от ГЕРБ.

"Г-н Биков, мислех да не ви отговарям, но нека и за медиите да има нещо – видяхте, че се изкъпах в басейна в онзи спа курорт. Мисля, че съм чист и мога да говоря", отвърна му Георги Свиленски, БСП. 

"Единственият момент, в който сте носили някаква морална отговорност – това е, че 2014-а си подадохте оставката и отидохме на предсрочни парламентарни избори", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Потенциалът на този кабинет е изчерпан. Новите избори няма да доведат до нищо. Един диалог е необходим - това е, което ние предлагаме", смята Йордан Цонев от ДПС. 

"Не знам дали в тази зала има друг народен представител, който да има преки впечатления от улични сблъсъци с Младен Маринов. Аз имам. И искам да ви кажа, че той си вършеше добре работата", категоричен беше председателят на "Атака" Волен Сидеров.

За битката с престъпността и скока от полицейската работа към политиката - новият министър Младен Маринов гостува в "Здравей, България" в петък по NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.