Кой е поръчителят на обира в Светата обител?

Нито един съдия в Сандански не пожела да води делото срещу четиримата задържани за обира в Роженския манастир. Всички 7 магистрати в града си дадоха отвод, защото заподозрян за ръководител на престъпната група е адвокат от Сандански и всички те са работили с него.

Според разследващите, адвокатът участвал лично в обира. Той си сложил маска пред охранителните камери и това било заснето.

"По оперативна информация крадците в Роженския манастир са търсили съкровище. По една от легендите в там има съкровище, скрито през 1901-ва година". Това заяви за "Здравей, България" говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова. 

Тя потвърди, че единият от задържаните за обира е адвокат, който е заподозрян, че е поръчителят на обира. 

ОБИР В ЦЪРКВА: Крадци вързаха свещеника на Роженския манастир

В ареста в момента са адвокатът, гурбетчия, завърнал се от Кипър и двама непълнолетни от село Яворница. Днес стана ясно, че в стената на манастира четиримата търсили митични пари от откуп, който четата на Яне Сандански получила при отвличането на американската протестантска мисионерка мис Стоун в началото на миналия век. Все още от прокуратурата не са установили, дали извършителите на престъплението са намерили пари в стената. Четиримата задържани нямат криминално минало, няма данни и да са били иманяри. Събрали се единствено, за да атакуват Роженския манастир, твърдят прокурорите.

„Не е чак толкова голяма щетата по отношение на сградата, така че съвсем лесно може да се поправи”, каза архимандрит Епифаний, игумен на Роженския манастир.

Репортер: Антон Чавдаров

Петима души са задържани за нахлуването в Роженския манастир