Днес се очакваше от прокуратурата да обявят дали задържаните вчера петима души ще останат в ареста

Адвокат е поръчал обира в роженския манастир. Тази версия проверяват разследващите. Днес бяха задържани още двама и така  в ареста вече са 7 души. Един от тях - адвокат.

Днес се очакваше от прокуратурата да обявят дали задържаните вчера петима души ще останат в ареста за повече от 24 часа или част от тях ще бъдат освободени заради липса на доказателства. До момента обаче официално съобщение от прокуратурата няма. За новите двама задържани разследващите тепърва ще установяват дали имат съпричастност към престъплението.

ОБИР В ЦЪРКВА: Крадци вързаха свещеника на Роженския манастир

Като цяло информацията за арестуваните е оскъдна. Четирима от петимата задържани са тинейджъри. Петият, вероятно техен водач - 44-годишен адвокат от Сандански. Близките му отказаха коментар. А манастирът тази сутрин отново отвори врати след обира.

Мъжете се опитали да разбият зазидан прозорец, те влезли в манастира със стълба, покачили и разбили част от камъните. Очаква се в най-скоро време щетите да бъдат възстановени.

„Не е чак толкова голяма щетата по отношение на сградата, така че съвсем лесно може да се поправи”, каза архимандрит Епифаний, игумен на Роженския манастир.

Петима души са задържани за нахлуването в Роженския манастир

Извън материалното, духовниците тук коментират, че раната в сърцето на Светата обител ще се лекува дълго. Никой не очаквал подобно дръзко посегателство.

„Връщане в средновековието...Отецът е в добро състояние, той няма как съвсем доброволно да предаде цял манастир на група не знаещи какво правят деца. За голямо съжаление, което е така циничното, така младежи да издевателстват над така сериозен човек вече на възраст”, каза още архимандрит Епифаний.

„Хората явно наистина нямат ум, защото едва ли тука биха намерили съкровище точно в манастира, едва ли съкровищата се държат в манастира, на друго място да, но не и точно тука”, каза човек, дошъл да се разходи до манастира.

Манастирът е бил основно реставриран в средата на миналия век, затова според духовниците няма никаква вероятност в стените му да има скрити съкровища или жълтици.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.