Ловците са категорични, че само те могат да спрат евентуалното пренасяне на заразата от африканска чума по свинете през река Дунав

Десетки ловци от русенския регион затвориха за кратко движението към граничния пункт „Дунав мост”. Те протестираха срещу проекта за заповед на земеделското министерство, която ще забрани груповия лов на диви прасета и използването на кучета за гонки.

 „Как се организира лов на диво прасе без куче, това е абсурд, значи ти не си ловец, на прасе се ходи винаги с куче”, ядосва се Асен Каракашев.

Освободиха кафява мечка от бракониерски капан

Според ловците забраната за отстрел на диви прасета, което се прави като мярка срещу навлизането на африканска чума, няма да е ефективна.

Ловните дружини са спазили и всички изисквания на държавата за сигурност при отстрел на диви свине.

Румъния се готви да унищожи над 300 000 животни с чума

 „Изискват се ями, за които трябва да имаме разрешение. За загробване на животни именно, се изискват фризери. Доколкото имаме информация всички европейски държави получават субсдия, при нас не се споменава”, казва Венцислав Стоянов, председател на ловна дружина Сливо поле.

„Ние положихме неимоверни усилия, искаха ни екирисажни ями, подготвили сме всичко, заградено, с надписи, мина комисия, фризери купувахме, всичко е изъплнено”, допълва Венцислав Райков.

МЗХГ: Няма огнища на чума по свинете у нас, а от румънска страна

Ловците са категорични, че само те могат да спрат евентуалното пренасяне на заразата от африканска чума по свинете през река Дунав към нашата страна. На тяхното мнение е и областният управител на Русе.

"Буферните зони с ограничения за групов лов на диви свине ще бъдат намалени двойно. Това е санитарният минимум, който Българската агенция по безопасност на храните предлага", заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на заседание на Управителния съвет на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Той обясни, че всички мерки, които се предприемат с проектозаповедта са с цел превенция срещу заболяването африканска чума по свинете. По време на срещата Атанас Добрев каза още, че тече процедура за отпадане на придружаващ горски служител при индивидуалния лов на дива свиня. 

Репортер: Наталия Йорданова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.