Според Манолова Законът за личната помощ бил „осакатен”

Отново напрежение заради новия Закон за хората с увреждания. Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания обявиха, че промените, за които са настоявали, изобщо не влизат в законопроекта и потърсиха отговорност от управляващите. Според обществения защитник законът бил „осакатен”. В крайна сметка той бе отложен, а майките се стягат за пореден протест във вторник.

СОЦИАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ: Глухи хора в опит да общуват със съгражданите си

Основните причини за поредния фалстарт в опита за реформа отново се дължи на критики от страна на финансовото министерство. Очакваше се в понеделник Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да одобри проектозакона и той да влезе за гласуване от правителството, след което и депутатите да кажат своята дума. Оказа се обаче, че всички, които работиха по текстовете, са недоволни от финалния им вариант.

Нашата договореност беше, че човекът ще може да поиска конкретна индивидуална оценка за неговите потребности от лична помощ. Но сега личната помощ не се предвижда да е в отделен закон, а препратката е към Закона за социалното подпомагане. А там няма и ред за лична помощ. Фондът „Мобилност и достъпна среда” няма да се случи. Отпада и фондът „Трудова заетост”, каза омбудсманът.

Университетът в Кеймбридж промени правилата си заради момиче с увреждания от Враца

Не бива да свеждаме законопроекта само до тези два фонда. Инструментът, формата „самостоятелен фонд” се поставя под въпрос от Министерството на финансите с оглед спазване на Закона за публичните финанси. Това, което ще постъпва от т.нар. компенсационна вноска за работодатели, които не желаят или не им е изгодно да изпълнят ангажимента за назначаване на хора с увреждания в рамките на квотата, тези средства ще постъпват по бюджета на Агенцията на хората с увреждания", коментира от своя страна социалният министър Бисер Петков.

Протестиращите майки пък заявиха, че ще търсят отговорност лично от премиера Бойко Борисов.

Обещаните 150 млн. лева за хората с увреждания все пак ще бъдат включени в бюджета за 2019 г. Още не е ясно обаче за какво ще бъдат използвани. А план максимум е новият вариант на новия закон да се гледа отново от Съвета след седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.