САЩ, Швеция и Италия са представили офертите си на военното министерство

Три държави с интерес да модернизират българската авиация. Съединените щати, Швеция и Италия са представили офертите си на военното министерство. Предложените изтребители за българските военновъздушни сили са четири типа.

Съединените американски щати първи са подали офертата си. Те участват с две предложения. И двете са за нов, а не за употребяван боен самолет. Единият американски вариант е F-16, а вторият - F-18.

НОВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ: Наши военни заминават за консултации в САЩ (ВИДЕО)

Третото предложение е на Швеция - и те участват в конкурса с нов изтребител - Gripen.

Единствената оферта за стар боен самолет е италианска. Предложението е за употребяван Еurofighter.

ПРАЗНИК ВЪВ ВРАЖДЕБНА: 70 години от създаването на военно-транспортната авиация

Оттук нататък две комисии ще анализират предложенията от военна, икономическа и политическа гледна точка. Официално договорът за нови или стари изтребители за ВВС може да се подпише до края на годината. Сделката ще струва на държавата 1,8 млрд. лева, разпределени в следващите 9 години.

Сагата "нови бойни самолети за авиацията" се проточва с години. Освен с военни аргументи, тя е непрестанно придружена с обвинения в лобизъм. 

"Доминира предложението за нов самолет, имаме три опции за нов самолет и стар само за стар Eurofighter. Нашето желание е да ги направим бързо. Знаете, че имаме бюджет, който искаме да харчим. Накрая решението ще бъде политическо", коментира Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.