Премиерът се срещна с представители на Светия Синод

Промени в Закона за вероизповеданията предвиждат осветляване на дарителите на църквата, парите за вероизповеданията, които идват от чужбина, доходите от продажбата на свещи и декларирането на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата.

В част от поправките Синодът видя заплаха за намеса на държавата в делата на църквата. 

Днес обаче премиерът успокои: „Никой и никога не е мислил техните доходи, които се получават от дарения, продажба на свещи и т.н, някой да им ги взима, събира, проверява и т.н.”

Държавата ще предвиди 15 милиона лева допълнително в бюджета за догодина, така че заплатите на духовниците да се изравнят с тези на учителите. Това означава среден доход около 1000 лева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Това са проповедници и в едната и в другата религия, които не само проповядват, възпитават в ценности, морал”, допълни премиерът.

Контрол ще се упражнява върху средствата, които се отпускат на църквата по еврофондове. Промяна, която Синодът приема. Според Обединените патриоти обаче е нужен контрол върху големите дарения от чужбина от съображения за националната сигурност.

„Примерно при едни масирани дарения от Саудитска арабия на частни лица или някоя религиозна секта мюсюлманска, какъв ни е инструмента.”, коментира Искрен Веселинов от Обединените патриоти.

ГЕРБ и ДПС обсъдиха спорните промени в Закона за вероизповеданията

Според църквата и сега ДАНС, прокуратурата и МВР имат правомощия да се борят с прояви на радикален ислям.

 „Намерихме консенсусно решение и се надяваме нашите бележки да бъдат взети под внимание, за да може Закона да не бъде в ущърб, а в услуга на БПЦ, да не бъде в ущърб на вероизповеданията, тъй като знаем, че все пак има религиозна свобода”, заяви митрополит Антоний.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.