Д-р Тодор Горанов помогнал за извеждането на пациентите и се втурнал да гаси огъня

Той е на 27 години, специализант по урология и никога не си е представял, че ще му се наложи да спасява пациентите си от пожар. В нощта на пожара в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив д-р Тодор Горанов е първият, който влиза в горящата учебна зала в опит да потуши пламъците. Заедно с останалите от екипа извеждат 52 пациенти от отделението по урология навън. Дежурната сестра Марта Шопова разказва, че хората са напуснали спокойно помещенията без да се създава излишно напрежение.

Евакуираха пациенти при пожар в най-голямата болница в Пловдив (ВИДЕО)

 „Когато дойдох до тук видях гъст дим, излизащ от залата, видях огънят. По пътя тук беше разположен пожарогасителят, взех го и продължих към мястото на инцидента”, разказа д-р Тодор Горанов.

Връща се за втори, но ситуацията става критична.

„При втория ми опит да достигна до мястото вече използвах подръчни материали като мокри парцали, маски и каквото намерихме. Най-опасното беше задимяването, защото това са вредни емисии, които могат да нанесат доста поражения на всеки човек”, казва лекарят от Клиниката по урология.

Той заедно с останалия персонал в клиниката евакуират пациентите. Спасени са 52-ма души. Младият лекар признава, че за първи път гаси пожар.

Днес в очите на спасените пациенти докторът е герой.

Мария Манова от село Цалапица е от пациентите, които били евакуирани в нощта на пожара. Казва, че докато всички били навън, разбрали, че младият лекар още е в горящото отделение, въпреки че пожарната вече е била там.

„Заслужава не награда, а златен медал”, казва Мария Манова.

„Ще бъде морално награден с любовта и признанието на всички колеги и на пациентите от клиниката. Правейки това, аз смятам, че подобен вид чудеса тези млади хора ще направят и в професията”, каза началникът на клиниката д-р Иван Дечев

А д-р Горанов не се чувства герой, направил това, което според него всеки човек прави в подобна ситуация – помага. Решил е, че бъдещето му е в България – като лекар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.