Ще има ли кой да защитава сънародниците ни пред турския съд?

Точно след седмица четирима българи, част от тях вече бивши граничари, ще се явят пред съда в Бургас, за да дадат показания по дело за  убийство на турски рибар-бракониер,защитавайки родната граница  преди повече от 10 години.

Турският съд възобнови преди година делото въпреки, че у нас наказателното производство срещу бившите граничари отдавна е прекратено и те са оневинени, а през 2014 г. европейският съд за правата на човека в Страсбург също обяви случая за нещастен инцидент.

Наказват двама граничари, допуснали задържан чужденец да избяга от Летище София

За втори път четиримата граничари ще дават обяснения по случая със застреляния  преди 10 години край Резово турски рибар-бракониер. Доказателствата ще бъдат използвани в делото, което се води срещу тях в Турция. Дата на процеса няма.

Не е ясно кой ще защитава сънародниците ни, тъй като не се предвижда възможност български адвокат да представлява български гражданин пред съд в Република Турция, обясни адвокатът на граничарите Росен Кожухаров.

Въпреки че вече бяха оправдани от Европейския съд за правата на човека в Страсбург,  мъжете са силно  притеснени. Не ги успокояват и проведените разговори с главния прокурор.

„Тази година при  проведената среща аз му зададох въпроса така - мойта дъщеря учи в Германия,мога  ли да отида аз да я видя? - Той каза, ще си нося и документа и решението на европейския съд, той каза - не е желателно да напускате страната, как да го разбирам това нещо?Как тази държава,  която ни уверява, че постоянно са зад нас, какво прави тя?!Така ли няма един правен отдел   в тая държавата, която да поеме нещата”, обясни Николай Петков.

Мъжете призоваха държавата да се позове на договора, сключен между България и Турция за взаимно признаване на съдебни решения.

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.