Предложението все още не е било обсъдено от другите парламентарни групи

Да отпадне възможността за т.нар "съкратено съдебно следствие" за убийства, изнасилвания и други тежки престъления. Такива промени в Наказателно-процесуалния кодекс предлагат депутатите от "Обединени патриоти".

Предложението дойде от Искрен Веселинов, който настоява за подобни тежки престъпления да се дава доживотна присъда. Според него подобни случаи се превръщат в рецидиви за извършителите си, като даде пример с убийството на Вероника от Велико Търново. 

Убиецът на Вероника: Съжалявам! Заслужавам присъда, но по-лека

Причината за това е, че ако престъпникът признае вината си и се мине към съкратено производство, в случаи като този с Виктория това намалява присъдата и дава възможност да се избегне  доживотен затвор.

Като към това се добави и добро поведение реално осъденият може да излезе на свобода, след не повече от 15 години.

Острата реакция на обществото след убийството в Русе провокира и спешната реакция на Патриотите , които с промените се опитват да  върнат усещането на обществото за справедливост.

„Какво се случва с тези изверги - те се признават за виновни, възползват се от така нареченото съкратено следствие…Вместо доживотен получават 20 години излежават 15 излизат и отново убиват, не може след 15 години един подобен човек отново да бъде сред нас и отново да отнема човешки животи”, обясни мотивите си Искрен Веселинов.

Предстоят консултации по предложенията , но депутати от ляво и от дясно са скептични, че такава промяна в НПК ще е   достатъчна превенция срещу подобни тежки престъпления.

„За съжаление обаче такива случаи - както и този и предишния са се случвали, ще се случват и занапред, просто защото има 1% може би малък от населението, които буквално има такива психопатични нагласи и който каквато и превенция да се направи ще има такива хора”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

„Отговорът винаги е превенция и наказанията имат превантивна цел, но създава се практика да реагираме в последствие завишавайки наказания или правейки процедурни промени на подобни чудовищни действия. Това само по себе си не е нещо, което ще допринесе за по сигурната среда за по качественото правораздаване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.