Илиян Здравков заяви пред съда във Велико Търново, че не искал „да стане така”

 

 


По-лека присъда поиска днес Илиян Здравков - мъжът, убил студентката Вероника Здравкова. Пред Апелативния съд той и адвокатите му представиха смекчаващи вината обстоятелства и поискаха намаляване на наказанието от 30 години затвор.  

Още по темата

 

"Ние не искаме минимална присъда, дори такава под средната. Нека обаче се вземе под внимание, че ако Илиян Здравков не беше съдействал, все още щеше да има много въпросителни около случилото се. Той избра чистосърдечно да признае стореното", заяви служебният адвокат на подсъдимия - Кирил Станчев. 

 

Делото премина за рекордно кратко време - десет минути. Пред магистратите Илиян Здравков заяви, че съжалява за стореното. "Съжалявам, не съм искал така да стане. Моля да ми бъде намалена присъдата. Не чак много, защото я заслужавам, но поне част от нея", обърна се Здравков към магистратите.

 

Родителите на убитото момиче за пореден път изразиха опасенията си, че Здравков може да се измъкне по-рано от затвора. В памет на убитата студентка те  искат да поставят паметна плоча на лобното й място. Те вече са получили разрешение от администрацията на Велико Търново.

 

 На 28 февруари се навършва една година от жестокото убийство. На този ден роднините на 23-годишната студентка ще преминат в траурно шествие по пътя, през който е преминала за последно младата жена.