Спор разбуни духовете в археологическите среди

Спор за златното съкровище, който разбуни духовете в археологическите среди. Държавата обяви, че е намерена уникална за историята находка от IV век пр. н. е. Четиримата задържани обаче оспорват - съкровището било фалшификат, състарили го с киселина.

Служител на ДАНС участвал в схема за трафик на българско съкровище (ВИДЕО+СНИМКИ)

Веднага щом то беше официално показано, започнаха и хипотезите. От една страна, застанаха иманярите, които казаха, че цената на подобна сделка е твърде висока, за да става въпрос за истинско съкровище. От друга - застанаха учените, които заявиха, че са налице доказателства, които показва, че става въпрос за антично златно съкровище.

Думите на четиримата подсъдими всяха смут. Според защитата античното съкровище не било чак толкова антично, а доказателство се криело в Менделеевата таблица.

Борисов: Има задържан от ДАНС за златно съкровище (ВИДЕО)

Учените бързо отвърнаха на удара. Категорични са, че тази теория ще бъде лесно оборена в съда. Дори се шегуват, че било много по-лесно да намериш, изкопаеш и откраднеш съкровище, отколкото да го изработиш толкова прецизно.

Всички направени до момента анализи показвали, че е открито антично златно съкровище с изключително висока стойност. Общо намерените златни венци са четири. Най-сериозната препратка учените правят с венеца от могилата "Голяма косматка”, открита през 2004 г. Предполага се, че там е бил погребан одриския владетел Севт III. Именно със символа на царската власт в Тракия се свързва Златният венец.

Съкровището вече е предадено за основния лабораторен анализ, който ще сложи точка в спора. Кога ще е готов резултатът - не е ясно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.