На тяхно място край СУ ще бъдат поставени гранитни плочи

Емблематичните за столицата жълти павета изчезват в част от центъра. Става въпрос за паветата в градинката пред Софийския университет. На тяхно място трябва да бъдат поставени гранитни плочи. Те, според общината, ще са по-удобни за пешеходците, тъй като не са хлъзгави при сняг и дъжд, както паветата.

"РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ": Кой е архитектът, построил емблематичните сгради в София?

Това е много натоварена пешеходна зона. Много от хората, които слизат от метростанцията на СУ, се насочват именно по тази алея. И се оплакваха, че тази настилка е хлъзгава”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Жълтите павета са със статут на културна ценност, затова промяната е съгласувана първо с Института за опазване на паметниците на културата, увериха от общината. Извадените павета ще послужат за замяна на счупените такива на ул. "6-ти септември". Тези, които останат неизползвани и след пренареждането, ще бъдат складирани и използвани за бъдещи ремонти.

От гражданската организация "Спаси София" настояха за по-засилен контрол върху строителя по време на всеки демонтаж или монтаж на павета. От общината увериха, че извършват периодични проверки, като например преброяване на всички павета в града.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.