При тези показатели увеличението на пенсиите е напълно „изядено”, твърдят експерти

Рекордно висока инфлация за последните пет години отчита националната статистика. Горивата също поскъпват.

В случая на инфлацията "рекорд" не значи постижение, а "предупреждение - че същото, което сме купували преди година за 100 лв., сега ще купим за 103.60 лева. Според икономисти причините са международни и България няма какво да направи.

България е на седмо място по поскъпване на жилища в ЕС

Можем само да теглим чертата - че в края на лятото, в сравнение с месец по-рано по-скъпо са ни стрували най-вече сезонните зеленчуци като доматите и чушките, например. Поскъпнали са и хлябът и брашното.

Значително по-скъпи сега, отколкото през 2017 г., са и горивата. През миналата година по това време литър обикновен бензин е струвал с 15 на сто или 31 стотинки по-малко. Скокът при дизела е още по-голям – през октомври миналата година той е бил с 35 стотинки по-евтин.

Причината за общото поскъпване на живота, според експерти, са икономическите фактори извън страната - по-скъп петрол и с над 20 на сто по-слаб добив на зърно в Русия и Украйна.

Работодателите против платения отпуск в периода на майчинство

Движението на цените на горивата нагоре вероятно ще продължи до края на годината, смятат експертите. Но нямало да е прекалено – с около 5 стотинки.

При работещите хора заплатите са нараснали средно с между 6 и 9 на сто за година, което компенсира ръста в цените. Увеличените пенсии на възрастните хора обаче, при тази инфлация, са изцяло „изядени”. Експерти разчитат на добрия сценарий - догодина инфлацията да стигне приемливите икономически граници от 1-2%.

Репортери: Велина Сашева; Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.