Те ще преминават през специално обучение за една година

Учители без диплома за педагози. За да пребори недостига на кадри в системата, Министерството на образованието започва бързи курсове за обучение на преподаватели. Те ще стават учители за една година. 

МИТОВЕ ЗА УЧИЛИЩЕТО: Къде се разминават преподаватели и родители?

През тази учебна година в класната стая са влезли малко над 4 000 нови учители. Двойно повече обаче са напуснали системата. За да се навакса разликата, вече хора с различни професии също ще могат да преподават на учениците, стига да завършат едногодишно обучение. Така по план всяка следваща учебна година в образователната система ще влизат по 600 нови учители.

НАЧАЛО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА: Първи звънец за 60 000 първокласници (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Ще ги обучават университетите. Това ще се случи в  три висши учебни заведения в България, за да може да се контролира качеството на обучението - Софийският, Пловдивският и Великотърновският“, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

За една година кандидатите за учители ще трябва да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, която са избрали. Прекрачвайки училищния праг, всеки нов учител ще има наставник за неопределен срок. 

ПРЕДИ ПЪРВИЯ ЗВЪНЕЦ: 1100 училища са били ремонтирани през лятото

Държавата ще плаща и за обучение на вече дипломирали се педагози. Курсът ще е с продължителност от 6 месеца. Проектът предвижда и обучение за вече действащи учители, след което те да могат да преподават в няколко дисциплини. Например - един учител да преподава физика и химия или математика и информатика.

Официално програмата ще стартира през следващата учебна година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.