Гласуването е на 24 октомври

Трети вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Той е свързан с проблемите в здравеопазването, които са факт от дълго време. Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви за "Събуди се", че това е един политически инструмент, чрез който опозицията поставя сериозни въпроси от социалния и икономическия живот на държавата.

Борисов: Вотът на недоверие е част от демокрацията

"Още от началото на 44-тото Народно събрание нашата политическа сила поставя този проблем пред колегите в пленарна зала. Получихме признание от министъра на здравеопазването, че системата е болна. Въпреки това бяха представени модели само на здравно осигуряване, а не на управление на здравеопазването", заяви Михайлов.

Председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че промените в системата на здравеопазването се постигат със съгласие. По нейните думи проблемът на здравната система е, че тя е много лесна за политическа употреба. 

"Факт е, че през годините системата е развита. В нея са инвестирани много средства, имаме нови технологии. Средствата, които се отделят за здравеопазване, прогресивно се увеличават. Показателите на здравето на населението не зависят само от системата, но и от демографската структура", обясни Дариткова.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА РАЗДОРА: Кой как ще гласува на третия вот на недоверие?

По думите й застаряването на населението води до необходимост от повече терапевтични интервенции и лечебни процедури. Дариткова заяви, че детската смъртност категорично намалява, въпреки че сме далече от европейските показатели. 

Проф. Михайлов добави, че повече няма време за отлагане на подобни проблеми. По неговите думи много областни болници са в критично състояние. Той беше категоричен, че здравните заведения не трябва да са търговски дружества.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.