Двата проекта ще бъдат гласувани в пленарна зала в петък

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие единодушно на първо четене законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ, предаде БГНЕС. Двата законопроекта, които са в отговор на общественото недоволство и желанието за реформа в социалния сектор, влязоха в пакет за разглеждане в Народното събрание, а след преминаването им през комисиите следва да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала на заседанието в петък. Законопроектите получиха подкрепата на депутати от всички партии, а в дискусията участваха много представители на различни организации на хора с увреждания, някои от които изразиха силно критични мнения.

Майките на деца с увреждания не приемат извиненията, протестът им продължава

Проектът на Закон за хората с увреждания въвежда нова индивидуална оценка, която е комплексна и ще отразява потребностите на човека с увреждане, изследвайки неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.

От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще компенсира разходите, породени от увреждането. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност. През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

Със законопроекта се предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавната агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите за финансиране на дейности по приспособяване и оборудване на работни места и осигуряване при необходимост на достъп до тях, с цел стимулиране и подпомагане на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания.

Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

Със законопроекта се създават възможности за публично финансиране на проектен принцип на дейности за изграждане на достъпна среда. Предвижда се още от 01 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването.

Като автор на Закона за личната помощ и участник в изработването на Закона за хората с увреждания участие в заседанието на комисията взе омбудсманът Мая Манолова. „Ние подкрепяме този проект. В продължение на дълги дни и часове през юли и целия август месец екипът на омбудсмана, национално представите организации и протестиращите майки работихме сериозно и динамично. Имахме разправии, скандали, обиди, сълзи, напускане на групата и връщане на текстове, но в крайна сметка се обединихме около този проект, който е представен днес“, припомни Манолова.

По отношение на Законопроекта за личната помощ общественият защитник обясни, че той е кауза на цели 7 национални протеста на майките от инициативата „Системата ни убива“ , които участваха в изработването му. „Този закон е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства. Ще им осигури нормален живот“, смята Манолова. Според нея най-важното качество на законопроекта е, че създава устойчивост на социалната помощ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.