Колко пари бяха похарчени за тях?

Части от нови велоалеи в София се разпадат само година, след като бяха поставени. Става въпрос за пластмасовите паркинг стопери - така наречените ограничители за велосипедните алеи. Те са в много лошо състояние заради ежедневното преминаващите върху тях автомобили.

"Тези ограничители не са задължителни според наредбата. Те са монтирани, за да се повиши безопасността на велосипедистите, както и да се елиминира опасността от инциденти поради невнимание", обясни в "Здравей, България" инженер Димитър Петров от Столична община.

Построиха велоалея пред гаражи в Благоевград (ВИДЕО)

По неговите думи в много участъци от велотрасето се наблюдава нарушаване на правилата за движението по пътищата. Местата, в които са разрушени ограничителите, са основно пред търговски обекти. Според Петров тежкотоварните автомобили, които зареждат тези обекти, са основната причина за нарушенията. 

Към "Пътна полиция" са подадени множество сигнали. Периодично се правяр акции, при които да се установят нарушители. Петров заяви, че към момента са подменени само гаранционни ограничители, което не ощетява бюджета по никакъв начин. В участъка няма как да бъдат поставени антипаркинг колчетата, защото те пречат на движението на велосипедистите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.