Разбира се, безопасността е на първо място, заяви плувецът

„Плуването в Антарктида е лудост, но и моя мечта”. Това сподели пред NOVA – Петър Стойчев, който след броени дни ще се потопи във водите на единствения континент, на който не се е състезавал.

„Плуването в Антарктида е нещо, което всички хора приемат като лудост, като нещо много екстремно, но може би това е, което ме кара да вървя напред и да следвам мечтите си. Ние сме 16 човека плувци от 9 държави, които ще вземем участие в това състезание организирано от Международната oрганизация по ледено плуване”, сподели Петър Стойчев.

„Разбира се, безопасността е на първо място. Предвиждаме да бъде състезание не в басейн , а в открити води. Ще бъде маркирано трасе с шамандури, което в зависимост от разстоянието ще се правят няколко обиколки. Вероятността да плуваме на серии, а не всички заедно също съществува, но това ще бъде преценено от капитана и от председателя на Международната организация по ледено плуване с цел безопасност”, допълни още плувецът.

„Излишно е да кажа, че не се страхувам. Може би има доза страх в мен, но желанието да го направя, увереността , това че съм подготвен е много по-силна от неизвестното, което ме очаква, а нека да не забравяме, че това е най-чистото място на планетата и това е мястото, което е най-малко покътнато от човешка дейност, така че ще имам възможност да се върна милиони години назад в развитието на нашата планета.”

Плуването в ледени води крие и своите рискове.

„Един неподготвен човек може би няма да може да се справи с това предизвикателство. Но един човек като мен, който тренира и е подготвен за това нещо и за който това не е ново, той знае етапите и фазите, през които минава едно такова плуване.”

„Температурата на водата оказва особено голямо значение върху организма. Има огромна разлика дали водата ще бъде 0 градуса или 2 градуса, или водата ще бъде 4 градуса. Тези малки разлики оказват огромно влияние върху организма.”

„Разбира се, температурата на въздуха е значително по-ниска от 0 градуса, което създава едно впечатление, че би трябвало във водата да ти бъде по-топло. Водата, разбира се, е болезнено студена… Като влезеш в самото начало е толкова студено, че направо чувстваш болка от този студ”, разказва още Петър Стойчев.

„И тук идва най-трудния момент - началото - всичко те кара да бъдеш много бърз , всичко те кара да дишаш много интензивно, а ти трябва да съумееш да издишаш, защото вдишването става интуитивно от студа…”

„Трябва да съумееш да издишаш равномерно, бавно и същевременно , когато бъде дадено начало на плуването трябва да съумееш да не плуваш бързо, а да тръгнеш умерено, за да разпределиш силите и да финишираш дистанцията, която ще бъде от 1000 метра. В басейн световният рекорд е мой – 12 минути и 15 секунди, но в открити води времето може би ще надмине 13 минути.”

„Там се плува кой каквото може! Банските трябва да бъдат от текстилна материя. Неопрените са забранени. Една единствена плувна шапка - обикновена - силиконова и тапи за уши. Това е може би тайната, защото трябва да направим, така че мозъкът максимално да бъде отделен от студената вода, а именно ушите са мястото , където тази студена вода да навлезе. Затова трябва да бъдат защитени.”

„Това е едно вътрешно удовлетворение. Едно мое желание и всички тези хора, които сме там няма да получим награден фонд от това състезание, а ще получим удовлетворение за това, което сме направили, ако успеем да го направим”, завърши Петър Стойчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.