Повече от 200 екипа следят за спазването на правилата за движение по пътищата

Акция „Зима” по българските пътища набира скорост. От Пътна полиция отчетоха, че повече от 200 екипа следят за спазването на правилата за движение по пътищата.

АКЦИЯ „ЗИМА”: КАТ ще дебне за неизправни коли и пешеходци нарушители

Общият брой на нарушителите и издадените глоби ще бъде ясен през декември. През първия етап от акцията ще бъде проверявана изправността на превозните средства, включително и на велосипедите. Полицията изисква от колоездачите да имат светлоотразителна жилетка, да имат звънец на колелото, да пресичат пеш светофарите и да не карат по тротоара.

Трябва ли да се глобяват пешеходци, които говорят по телефона, докато пресичат?

„Има специални правила за тяхното движение. Много често колоездачите ги пренебрегват. Всички знаем, че по тротоарите и през пешеходните пътеки, велосипедистите са длъжни да бутат колелото си. При всички останали случаи, в които те управляват своите велосипеди трябва да използват или велосипедните алеи, или да се движат най-вдясно на платното за движение. Те са пълноправни водачи, както са шофьорите на леки и товарни автомобили”, заяви Мария Ботева от Пътна полиция, София.

За шофьорите на автомобили акцията ще бъде по-активна след 15 ноември. От тогава  те са задължени да сложат гуми, подходящи за зимата, като дълбочината на протектора им не трябва да е по-малък от 4 мм. При нарушение глобите могат да бъдат от 50 до 500лв.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.