Ресурсът му няма да се използва за други цели, увери здравният министър

По време на парламентарния контрол в петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изрази убедеността си, че преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред.

"Ресурсът за фонда от Министерството на финансите през Министерството на здравеопазването е като целеви трансфер и няма да се използва за други цели", увери Ананиев, цитиран от БТА.
 
По думите му всичко, което досега е било финансирано от Фонда, вече ще се финансира от НЗОК.

ТОТАЛНА РЕФОРМА: Закриват Фонда за лечение на деца и Агенцията по трансплантации

"Разчитаме много на капацитета на Касата, защото до момента управлява 80 млн.лв. и няма никакво оплакване по отношение на изразходването на тази средства или някой да не е получил грижа", посочи още министърът.

Целта на преминаването на Фонда и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК е уеднаквяване на процедурите. Няма да се отнемат досега съществуващите права, а очакваният резултат е намаляване на срока за изчакване и по-добра финансова дисциплина, по-прецизна оценка на потребностите, пълна прозрачност, ясни медицински критерии въз основа на европейските критерии, коментира Ананиев.

При окончателното приемане на Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, който беше приет на първо четене, следва да бъдат издадени необходимите подзаконови нормативни актове.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес