„По всяка една от препоръките се работи много сериозно и имаме голям напредък”, каза председателят на НС

„Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка е положителен, обективен и оценяващ действителността такава, каквато ние я виждаме. За щастие има три глави, които вече са затворени – съдебна система, организирана престъпност и правна рамка”. Това каза в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Борисов: Докладът на ЕК кореспондира с най-щедрия бюджет в историята ни (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя добави, че остават още три глави, сред които корупцията и продължаването на съдебната реформа, а при тях се отбелязва напредък. По думите й в рамките на една година България има уверението, че мониторинговият доклад ще падне.

ДОКЛАДЪТ НА ЕК: Ще продължи ли наблюдението над България?

„По всяка една от препоръките се работи много сериозно. Не е малко, че има индикации, че искат да ни разделят от Румъния, тъй като ние напредваме”, допълни Цвета Караянчева.

На въпрос има ли напрежение между президента и изпълнителната власт, тя заяви, че няма война между институциите, но диалогът не е добър.

ЕК частично прекратява наблюдението над България

„Мисля обаче, че беше редно президентът да приеме председателя на Комисията по бюджет и финанси и министъра на финансите, за да изложат своите искания и препоръките към бюджета. Не е редно, когато представители на управляващата партия искат среща с теб, да не ги приемеш, а да приемеш колегите от политическата сила, които са те подкрепили за президент. Това още повече затвърждава, че Румен Радев не е президент на всички. Искам да имаме президент на всички български граждани”, заяви още председателят на НС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.