Премиерът за първи път коментира протестите срещу високите цени на бензина и дизела

Премиерът за първи път коментира протестите срещу високите цени на бензина и дизела. Бойко Борисов отговори и на критиките на президента Румен Радев. Протестите нито били основателни, нито били цензурирани по телевизията, каза премиерът преди заседанието на правителството. Той заяви още, че бюджетът за догодина е "най-щедрият за всички в историята на страната".

КОЛЕДНИ БОНУСИ: 40 лева надбавки за най-бедните пенсионери

За колегите си в правителството и за телевизионните оператори премиерът беше подготвил разбор на държавата. Пенсиите можело да се вдигнат заради сериозната работа срещу контрабандата. Не разбирал защо има недоволни. Той постави задача на финансовия министър - хората вече да знаят кое колко струва в литъра им гориво.

„И когато зареждаш на бензиностанцията, в касовия бон, както при сметките за ток, да има разбивка цената - колко е цена, акциз, ДДС, как се формира цената”, обясни Борисов.

Премиерът засегна и темата за по-високия данък на старите автомобили. Не като премиер, а като лидер на ГЕРБ той изпратил депутатите си да обяснят, че старите коли много замърсяват. Няколко пъти той спомена президента - Румен Радев не бил прав да се съмнява в политическо вмешателство в избора на конституционни съдии. Не бил прав и да откаже среща за цената на „Гражданска отговорност”.

Борисов: Докладът на ЕК кореспондира с най-щедрия бюджет в историята ни (ВИДЕО+СНИМКИ)

Като подкрепа обаче премиерът приел доклада от Европа за напредъка ни. Само не разбирал защо се съмняват в свободата на медиите. За да станело ясно на всички, и вицепремиерът Екатерина Захариева получи задача - да покани еврокомисари на разговор за свободното слово.

„Няма нещо в тази тема, което да ни притесни. Няма нещо, което да е скрито, да не е излязло и да не е публикувано в България - фалшиви и жълти новини колкото искат”, коментира Борисов.

Междувременно стана ясно, че възрастните хора с най-ниски доходи до 348 лева ще получат по 40 лв. отгоре върху пенсиите си за декември.

Извън вътрешната политика премиерът благодари за доклада за напредъка на България и намекна, че чака съвсем скоро България да влезе в Шенген - по въздух.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.