От общината обясниха, че по документи мястото е нива, а не път

Електрически стълб разделя улица „Иван Пейчев”  в квартал „Витоша” буквално на две. Стълбът е боядисан в жълто, за да се вижда отдалече, но все така остава в средата на улицата и шофьорите трябва да го заобикалят.  А задължението за неговото преместване е вменено на столичната администрация.

„Всъщност този и следващия стълб са направени на границата между две ниви през 50-те години. Не можем да говорим за ситуация, в която общината е изградила улица и е оставила най-некадърно стълбовете по средата й.  Общината не е изграждала улица тук, напротив.  В момента по документи мястото, през което преминава улицата, е нива”, обясни кметът на район „Лозенец” Любомир Дреков. Той обясни още, че именно заради тази улица преди няколко години целият регулационен план на „Витоша – ВЕЦ „Симеоново”.

В писмено становище във връзка с казуса от „ЧЕЗ България” уточняват, че този начин на позициониране на стълбовете е абсолютно неприемлив и изцяло в нарушение на закона и нормите за изграждане на улици и изместване на съоръжения от електроразпределителната мрежа.

„За съжаление, обаче, с урбанизирането на територии, както в случая в район Витоша, при отлагането и изграждането на нови улици, не са спазени изискванията за изместване на съществуващи елементи от електроразпределителната мрежа, а изцяло в нарушение и в разрез със здравата логика, улиците понякога се изграждат около стълбовете”, посочват от компанията. Оттам уточняват, че според Закона за устройство на територията „когато във връзка със строителството е необходимо да се измени положението или устройството на изградени улични подземни и надземни мрежи и съоръжения, съответните работи се извършват от възложителя на новото строителство за негова сметка след одобряване на необходимите проекти, съгласувани с експлоатационните дружества, чиито мрежи и съоръжения са засегнатипри строителни дейности“.

А кметът на „Лозенец” уточни, че в момента, в който придобие терена, или ако някой от частните собственици на имоти в района се съгласи стълбът да бъде преместен в частния му имот, общината ще може да го направи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.