Средствата за извеждането на тези хора от институциите са осигурени, кога обаче ще се случи това?

Условията, в които живеят възрастните хора с психични заболявания в домовете в селата Радовец и Качулка, могат да се нарекат изтезания според доклада на Комитета срещу изтезанията на Съвета на Европа. Миролюба Бенатова и операторът Кирил Тасев провериха какво има в един от 15-те дома за за възрастни хора с психични разстройства, който по предписание от Европейския съюз предстои да бъде закрит - този в село Радовец. 

„Не е задължително да биеш някого, за да се каже, че този човек е изтезаван. Изолацията, липсата на достатъчно светлина и лошите хигиенни условия се приемат за изтезания в съвременния свят. Отидохме да видим къде е България по “скалата за изтезанията“. Домовете са отражение на нивото, до което сме стигнали като общество. Реално за последните 30 години “реформа“ истински променена е само опаковката на тези институции. Дограмите са нови, професионалисти няма“, коментира Миролюба Бенатова в студиото на „Събуди се”.

До каква степен е реалистично тези хора да бъдат изведени в друга среда, какво означава този дом за хората от селото – това всъщност е тяхното препитание. Социалното министерство подчертава, че проблемите на тези места са диагностицирани и има национална стратегия за дългосрочна грижа. Те ще бъдат изведени в специализирани центрове в следващите години срещу 42 млн. лева от оперативна програма „Региони в растеж”. По програма „Развитие на човешките ресурси” са предвидени 178 млн. лева. Пари има, да видим дали има хора, които да изпълнят реално това, което е разписано в програмата, посочи Бенатова.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.