Оценките за оттеглянето му от партньорите и от опозицията се разминаха

Управляващата коалиция няма да се разпадне заради оставката на Валери Симеонов. Това обявиха лидерите на Патриотите. Оттеглянето на вицепремиера беше одобрено и от партньори, и от опозицията, и от протестиращите майки на деца с увреждания. Оценките за оставката обаче се разминаха.

Според управляващите оттеглянето на Валери Симеонов няма да доведе до сътресения в коалицията. В същото време обаче Волен Сидеров не бил информиран за оставката му и предложи да не се търси негов заместник. Сидеров разкритикува ГЕРБ за непоследователността в ръководството на управляващата партия. Причината - изразените по-рано опасения, че ако се оттегли Симеонов, коалицията ще се счупи, а днес от ГЕРБ заявили, че подадената оставка няма да е проблем за стабилността на управлението. Напротив, щяло да заздрави коалицията. Той припомни, че в края на миналата година започнал "да бие камбаната", че не били във властта за лифтове, за дискотеки и сергии".

Каракачанов: Патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер

Според вицепремиера Красимир Каракачанов риск за стабилността на коалицията нямало, а решението на Валери Симеонов да се оттегли от поста било в лично качество.

„Не е имало настояване от страна на премиера Бойко Борисов за оставката на Валери Симеонов. Решението си е негово. Той излезе с аргумента, че след като аз предния път съм го защитил, е редно да ме информира какво е решил да направи.  Вие много добре чухте, че г-н Симеонов, каза, че се оттегля в лично качество, а не като партньор в коалицията”, коментира Каракачанов.

Другият коалиционен партньор - Волен Сидеров, не бил уведомен за оставката на Симеонов, научил от медиите и очаквал извинение.

Сидеров: Ще предложа да няма четвърти вицепремиер

"Очаквам от членовете на коалиционния съвет да ми кажат: „Волене, извинявай, беше прав, когато не те послушахме преди един месец. Тогава единствено аз казах, че с голямата гавра, която Симеонов направи с недопустимото изречение към майките на деца с увреждания, цивилизованият начин е подаване на оставка”, заяви Сидеров.

Той отправи и конкретно предложение към партньорите си във властта.

"Защо е нужно да има вицепремиер без портфейл, възможно е да си останат трима вицепремиери - Дончев, Захариева и Каракачанов, и да си вървят така нещата", коментира той.

Ако обаче трябва да се посочи такъв човек, Сидеров каза, че би предложил да е технократ, а не партийна фигура.

Йорданка Фандъкова: Оставката на Симеонов е очаквано и добро решение

Тази сутрин в ефира на NOVA столичният кмет Йорданка Фандъкова също подкрепи решението на Валери Симеонов да подаде оставка.

„Едно добро решение. Разбира се, че се нагнети напрежение. По-рано трябваше да се получи извинение. Вероятно това щеше да даде повече спокойствие”, коментира Фандъкова.

Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

Опозицията пък заподозря подаване на оставка под натиск.

„Той заяви, че я подава, за да осигури спокойствие на правителството, да не тежи като воденичен камък и заради медийна атака, а не заради осъзната вина. Смятаме, че тази оставка няма да промени нищо, защото протестите вече са различни, ситуацията е различна”, заяви Корнелия Нинова.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки имало опит за политическа употреба на гнева на хората.

„БСП и ДПС ще се опитат да се възползват от напрежението в страната, за да търсят курс за политическа ескалация”, на мнение е той.

Карадайъ за оставката на Симеонов: Закъсняла е и не решава нито един проблем

„Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна. Тя е закъсняла и няма да промени нищо. Показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите”, написа на страницата си във Facebook лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му ситуацията в страната е тревожна.

Предстои оставката на Валери Симеонов да бъде гласувана от депутатите в парламента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.