В нея участват 13 държави от региона

Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която бе създадена в София. В нея участват 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина и Румъния. В рамките на форума, бе подписана и декларация за сътрудничество и партньорство.

Омбудсманът отчете повече колективни жалби през тази година

„Идеята е да обсъдим проблемите, които имат гражданите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да осигури бързи канали за информация, за взаимна подкрепа, за решаване на трансгранични казуси“, каза Мая Манолова.

„Проблемите са общи - бедност, социално изключване, посегателства върху човешки права, ограничаване на демократичното пространство и срещу всичко това ние ще имаме повече механизми и възможности за активна защита на правата на гражданите“, добави Манолова.

СКАНДАЛ: Изгониха Мая Манолова от заседание на Тристранката (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите й във всяка една от балканските държави омбудсманът стои най-близо до гражданите, но често става обект на натиск от страна на съответните власти. Затова чрез създаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се подкрепят.

„Мисията на днешния форум е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни обединява – история, култура, традиции, много по-важно от това, което ни разделя, но въпреки това ние уважаваме различията на всеки един от нас. Предстои да доказваме още и още, че Балканите са светла територия. Територия, в която правата на човека се ползват с особено уважение, а не тъмна територия, която враждува помежду си“, заяви Мая Манолов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.