Това стана ясно след годишния отчет на институцията

За три години екипът на омбудсмана Мая Манолова е разгледал повече от 75 000 случая. Това стана ясно след годишния отчет на институцията. Тенденцията е най-често да се подават колективни жалби.

Манолова: Приемам мисията си да защитавам децата като кауза

"Поводът за днешната среща е не толкова да кажем какво правя аз и моят екип, а да вдъхнем кураж и надежда на хората , че ако не си мълчат, отстояват правата си, колкото и трудна да е една кауза, в крайна сметка заедно успяваме", заяви Манолова.

Манолова организира дебат за „белите петна“ и „черните дупки“ в законите

Омбудсманът отбеляза, че за 3-годишния период, откакто е на поста, непрекъснато се сблъсква с нежеланието на администрацията да си върши работата, с лобистки интереси, опити за внушения, че нищо не може да се промени и проблемът няма решения.

Безсилен ли е законът срещу некоректните работодатели?

Манолова уточни, че броят на случаите не съответства на броя на хората, тъй като през последната година се наблюдава тенденция за един случай да се подават колективни жалби от хиляди хора. Такива са случаите са с некоректните работодатели, в образованието, битката на хората за чиста околна среда. От всички жалби 31 078 са приключени.

Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решения на КЕВР

Най-често хората се жалват за нарушени права на потребителите, социални права, не добро административно обслужване. В момента екипът на Манолова работи по няколко случая – жалба срещу проучване и добив на полезни изкопаеми и некоректни работодатели.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.