Манолова изпрати и писмо до председателя на парламента за законодателни промени

Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд (КС) текст от Закона за енергетиката, който не дава възможност на гражданите да обжалват в съда решенията на КЕВР за цените на тока, водата и топлинната енергия.

Прокуратурата се самосезира за поскъпването на водата

Става въпрос за член от закона, който определя тези решения като индивидуални административни актове. Манолова изпрати и писмо до председателя на Народното събрание, в което препоръчва законодателни промени в тази насока.

Манолова обжалва решението на КЕВР за цената на газа

„В резултат от възприетото законодателно решение на практика гражданите се лишават от право на защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси“, заяви омбудсманът.

Манолова: Запушват дупки в енергийните дружества от джобовете на гражданите

„Има случаи, в които решенията на регулатора са приети при неспазване на законовите правила. Това се потвърждава и от действията на прокуратурата, която внесе 16 броя протести срещу решение на КЕВР относно цената на ВиК услугите“, посочва още Манолова.

В работилницата на Велин  от благоевградското село Изгрев токът е цар и господар. Идва и си отива,когато си писка. Проблемите са за цялото село. Уредите гърмят, а сметките скачат. Недоволни от високите си сметки за ток жалбите на местните до енергодружеството са десетки и безрезултатни.

"Този текст е написан изцяло в интерес на енергийните дружества и практиката го доказва, защото реално,каквото и решение да произнесе КЕВР, то реално не подлежи на съдебен контрол", каза Манолова. 

Манолова изпрати и писмо до председателя на Народното събрание, в което препоръчва законодателни промени в тази насока и се позова на статистика-над 2 хил жалби срещу от началото на 2017  срещу водно, топло и електроразпределителните дружества.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.