Тя нарича поскъпването "ново бреме"

По темата

Поскъпването на природния газ - на съд.  Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“, подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова обжалват решението на регулатора за шоковото увеличение цените на природния газ.

„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно-процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“, пише в жалбата до Административен съд – София.

Освен това жалбоподателите са категорични, че „решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати“. 

Според омбудсмана Мая Манолова решението на КЕВР е взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане. По думите ѝ това е недопустимо.

„Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като поскъпването на природния газ ще повлече след себе си увеличение в цените и на други стоки и услуги – първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи“, обясни Манолова.

Енергийният регулатор реши от 1 април газът да поскъпне с 30 процента, което доведе до вдигане на цените на парното и на топлата вода. Най-силно поскъпването ще се усети в Плевен, където сметките ще са с 38% по-високи. Заради поскъпването последваха множество протести. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.