"2016 г. бе година на действия и на резултати", каза още омбудсманът

2016 г. бе година на действия и година на резултати. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова при представянето на доклада си в Народното събрание, информира БГНЕС.

По темата

"Приемам мисията си да защитавам децата като кауза, на която трябва да бъдат посветени много работа с различни НПО и институции. Това правихме през 2016 г. Жалбите на деца са нараснали до 297 или общо три пъти, спрямо предходната година. На първо място са проблемите, свързани с детската бедност, родителски конфликти и т.н. Изработили са промени в Семейния кодекс за споделеното родителство. Децата с увреждания и техните семейства, които сами се грижат за тях а не ги оставят в институции. Работи се по текстове за Закона за личната помощ", отчете още Манолова.

"Работим добре с изпълнителната власт и различните агенции, областните управители и това е в интерес на гражданите и благодарение на това 2016 бе година на действия и година на резултати", заяви омбудсманът.

През тази година омбудсманът продължава кампанията "Не хаби - дари", която е насочена и към българските домакинства. 670 000 тона храни се изхвърлят, а едва 250 тона се спасяват.

"Най-голямата победа е промяната в отношението към институцията, защото вече омбудсманът е фактор. Една институция работи така, както работят хората в нея. Критерии за работата на институцията е и ръстът на жалбите. Ръстът на жалбите през 2016 г.. спрямо предходната година е 74%. 10 640 жалби са постъпили в институцията за тази една година. От тях 9675 са приключени", заяви Манолова и постави акцент върху изнесената работа на терен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.