Трима души остават в болница, след като скала падна върху жп линията

Трима души остават в болница след влаковият инцидент край Благоевградското село Черниче. Това са помощник - машинистът, началник влака и един от пътниците. До това се стигна след като огромна, 50-тонна скала падна върху релсите и влакът се блъсна в нея. 

Засега ж.п. трасето между Благоевград и Кулата остава затворено. Алпинистите успяха да обрушат част от надвисналите скали и обезопасиха склона. Но опитите да бъде пренахнат огромната скала от железопътните релси, останаха неуспешни през вчерашния ден. Днес усилията в тази посока продължават, но суровата есен никак не помага на възстановителните екипи и планираният за днес повторен оглед на алпинистите във високата част на скалния откос не се осъществи заради неспиращия дъжд, който вали от сутринта. За сметка на това обаче работите при локомотива не спират и има видим напредък. В момента екипите опитват да вкарат въздух в голямата скала, която нямаше как да бъде преместен. Целта е тя да се раздроби на по-малки части, за да може да бъде премахната от релсите. Едва тогава катастрофиралият локомотив ще може да бъде изтеглен - добрата новина е, че той ще може да се изтегли на собствен ход, тъй като няма поражения в ходовата част. Това ще стане в следващите часове. 

Причините за инцидента с влака: От вода до земен трус

"Тази скала е гранит и е доста здрава, така че ще отнеме много усилия докато се изкърти. Целта е да направим габарит, за да може да бъде изтеглен локомотива", обясни алпинистът Веселин. Алпинистите се надяват, че върху скалите няма опасни големи скали, които да причинят инциденти. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.