Засилва ли се влиянието на Русия на Балканите?

„Допреди 10 години за Русия се говореше като за партньор на ЕС, дори на Америка в тема като енергийните доставки. Отношенията не бяха вражески. След 2014 г., Крим и санкциите, вече сме в нова фаза. Руската политика се промени в нашия регион. Тя е насочена към стопиране на инициативите на Запада и поставяне на пречки пред разширяването на НАТО и ЕС”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” преподавателят в Университета на Северна Каролина Димитър Бечев.

През седмицата той представи новата си книга „Русия се завръща на Балканите”. В нея предлага анализ на руското влияние в Югоизточна Европа.

НАПРЕЖЕНИЕ В АЗОВСКО МОРЕ: Руски и украински военни в пръв открит сблъсък (ОБЗОР)

„Руската намеса в политиките на балканските страни върна вниманието към региона”, смята Белчев. Той допълни още, че в понеделник ще има специално обсъждане на руското влияние в Европейския парламент.

„Защо Русия влезе в конфликт с ЕС. Защото се опита да възпроизведе този модел на интеграция, Путин задвижи Евразийския съюз, опита се да интегрира Украйна и влезе в челен сблъсък с ЕС”, коментира Бечев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.