При неизпълнението им глобата е до 15 000 лв.

Специални изисквания за хората, които се трудят на открито. Задължително, освен топлите напитки и подходящото облекло, е да се промени работното време и да се въведат по-чести почивки. При това почивките трябва да стават в помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма. Ако шефът не изпълни изискванията, го заплашват санкции до 15 000 лева, предупреждават от Главната инспекция по труда.

Янко вече 6 години е инкасатор в Синята зона в Хасково. Той е на улицата 8 часа на ден без значение дали е жега или студ.

„Свикнали сме на времето, винаги сме навън. Издържа се. Хляб без кора няма. Искаме или не искаме, ще работим", сподели той.

ПЪЛЕН АБСУРД: Студ и вода в коридорите на Студентска поликлиника

Общо 15 са инкасаторите, които също като Янко работят целогодишно навън. Когато температурите са много ниски, освен облекло, те получават и други помощни средства, за да издържат на студа.

„Осигуряваме съответното облекло. Ако е много студено осигуряваме топли напитки, а ако е много топло в зависимост от определения код осигуряваме и вода”, заяви управителят на "Тролейбусен транспорт" Синя зона – Хасково Йордан Панев.

Условията на труд са определени с наредба. При обявени кодове за опасно време работодателите са длъжни да осигурят на работниците си и климатизирани помещения за почивка. Това е и най-честото нарушение, обясняват от инспекцията по труда.

„Санкциите по кодекса на труда са от 1 500 до 15 000 лв. Наше правомощие е ние да дадем предписания, задължителни за изпълнение, с които да принудим работодателя да предприеме въпросните мерки”, каза експертът от Главна инспекция по труда Дина Христова.

ОПАСНО СТУДЕНО: Мъж приет в болница с измръзване

Инспекторите обаче рядко констатират нарушения. „Самите работодатели осъзнават, че техните работници, в такова време, са неработоспособни и на практика изключение са подобен тип нарушения, когато говорим на открито”, допълни Христова. В синята зона в Хасково също са имали проверки по сигнали, но нарушения не са откривани.

„В определени случаи решаваме дали хората изобщо да работят на открито в екстремни ситуации, пак в зависимост от определения код, когато е много топло или много студено”, каза още Йордан Панев.

В инспекцията по труда сигналите и нарушенията са повече за хората, работещи на закрито.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.