Вижте коментар по темата от български специалисти

Новината за раждането на генно променени бебета в Китай разбуни духовете в научните среди и в обществото като цяло. Ученият Хъ Джинкуей твърди, че с помощта на технологиите е успял да направи промяна в гените на новородени близначки, така че те да са резистентни към вируса на ХИВ.

Все някога тази линия трябваше да бъде прескочена и китайците направиха точно това”, коментира в ефира на „Събуди се” д-р Йосиф Димитров, участвал в екипа, заченал първите бебета инвитро в България. Той допълни, че все още е рано да се каже дали развитието на бебетата с променена ДНК ще бъде нормално.

Учен твърди, че са се родили първите генно променени бебета

Доц. Иванка Димова, ръководител на Лабораторията по геномна диагностика към Медицинския университет, пък обясни, че към момента в Европа е разрешено да се правят такива модификации, когато със сигурност се знае, че бебето ще страда от заболяване, за което няма превенция и лечение и от което страдат и двамата родители. Според доц. Димова китайският учен не е предоставил достатъчно информация за това на какво е основал експеримента си и не е издал научна публикация по темата.

Обществото по принцип не е готово за дизайнерските бебета, но науката върви напред и ако има такава възможност, много хора ще пожелаят да се възползват от нея”, коментира още д-р Димитров.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.