Продължават шествията на недоволни от цените на горивата и ниския стандарт на живот

Протести срещу социалната несправедливост и цените на горивата има в Бургас, Благоевград, Карлово, Хасково и Перник. 

Полиция и жандармерия удържаха близо 40 души в Благоевград да не блокират главен път Е-79 при шестия протест в града срещу социалното неравенство.

Протестът тръгна в 12.30 часа като автошествие от Югозападния университет. Кирил Манов, шеф на отдел „Обществен ред и сигурност” обясни на организатора на протеста Александър Стамболийски, че кметът Атанас Камбитов е определил маршрут на протеста в рамките на града, защото нямал право да им издаде исканото разрешение за шествие по Е-79 до квартал „Струмско”. Силите на реда не позволиха на протестиращите да блокират лентата на Е-79 за Дупница и София. Последва втори опит за блокада на платното към Симитли и Кулата, но и там хората бяха спрени. След неуспешния опит за блокада на международния път,  протестиращите блокираха за половин час входа и изхода на Благоевград към София.

Протестиращи от четири града решиха да блокират автомагистрала „Тракия” през нивите в Старозагорско. Недоволните излязоха на протест срещу ниския стандарт на живот. Те са от Сливен, Ямбол, Казанлък и Стара Загора. Протестът тръгна от новозагорското село Езерово. След като полиция написа предупредителни протоколи и спря протестиращите да бойкотират международния път Свиленград – Русе, те тръгнаха през нивите към магистрала „Тракия”. На  АМ „Тракия” са съсредоточени много представители на силите на реда.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В Хасково протестът започна на централния площад в 17.30 часа. Хората се обединиха около своите искания за пряка демокрация и за по-добър живот. Шествието тръгна по основния булевардите на Хасково. Целта на протестиращите е максимално много хора да чуят техните искания.

В Подбалкана пък запалиха гуми пред Спортната палата. Черноморието също се разбунтува.

Месечният протест продължи и в Перник. За пореден път протестиращите поискаха смяна на системата, скок на минималната работа заплата, повече пари за старите хора и по-малко депутати в парламента.

Протестът продължава и в Югозападна България. Протестиращите се намират на международния за Гърция  в района на Кресна, където периодично пресичат пешеходна пътека и пречат на движението по пътя.

Към Монтана на 10-тата седмица се присъединиха и хората от Лом. Протестиращите пресичаха с празна пазарска количка пешеходните пътеки на един от най-натоварените булеварди в града.

Репортер: Антон Чавдаров, Георги Манев, Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.